Burn-out en stress

Regelmatig krijg ik de vraag of hypnose helpt in het verminderen van stress of kan bijdragen bij mensen die nog last hebben van een burn-out. Stress en burn-outs zijn een serieus groeiend probleem aan het worden in de 21ste eeuw. Steeds meer mensen ervaren negatieve stress of hebben nog last van een burn-out. In dit artikel zal ik uitleggen wat hypnose kan betekenen voor mensen die hun stress willen verminderen of burn-out willen overwinnen.

Wat is hypnose?

Hypnose is een staat van geconcentreerde aandacht waarbij selectief denken wordt geactiveerd en suggesties worden gegeven aan het onderbewustzijn. Middels een professionele hypnotiseur wordt je in een natuurlijke trance gebracht. Immers is men meer ontvankelijk voor suggesties in deze natuurlijke staat van zijn en worden de suggesties opgeslagen in het geheugen.

Tijdens een hypnose sessie maakt de hypnotiseur gebruik van de verhoogde gevoeligheid voor suggesties. Zo kan een hypnotiseur de suggestie geven om meer te ontspannen, los te laten of juist meer energie te krijgen bij mensen die nog last hebben van een burn-out. Dit alles wordt vooraf in afstemming met elkaar besproken. Dit zodat er maatwerk gecreëerd kan worden.

Zelfhypnose

Tijdens het ervaren van hypnose wordt eveneens bij mij de techniek van zelfhypnose geleerd. Dit stelt men in staat om in eigen omgeving, wanneer nodig, hypnose toe te passen. Deze zelfhulp draagt bij aan zelfredzaamheid en zorgt dat men niet afhankelijk wordt van een hypnotiseur. Zo leer je bijvoorbeeld hoe jij jezelf suggesties kan geven om te ontspannen en bewust te worden van je sensaties in je lichaam. Sensaties die je een plek kunt geven zodat je niet voortdurend gehinderd wordt in wat je echt wilt doen of wilt bereiken.

Wanneer is hypnose bruikbaar bij stress of een burn-out?

Zelfhypnose is een uitstekende techniek om zelfcontrole op te bouwen. Zelfs in moeilijke perioden. Sommige hypnotiseurs zeggen zelfs dat “alle vormen van hypnose een vorm van zelfhypnose is”. Dit omdat men zelf de ervaring van hypnose en de gegeven suggesties toestaat. Dat betekent dat je op momenten van stress of spanning jezelf, middels een korte toegepaste zelfhypnose, kan trakteren op meer rust en balans. Ervaar je weinig vertrouwen of weinig energie (wat je vaak ziet bij een burn-out) dan kun je middels zelfhypnose jezelf suggesties van energie en kracht geven. Uiteraard vraagt dit om nodige oefening. Voor het succesvol uitlopen van bijvoorbeeld een marathon dient men ook te trainen, nietwaar? Wanneer je eenmaal ervaren bent in het toepassen van zelfhypnose wordt het omgaan met bepaalde situaties steeds eenvoudiger.

Wanneer is hypnose niet nuttig?

Het kiezen voor hypnose is niet nuttig als men onrealistische doelstellingen heeft. Doelstelling die met geen mogelijkheid behaald kunnen worden en gedoemd is om te mislukken. Onrealistische verwachtingen m.b.t. hypnose is eveneens een reden om niet voor hypnose te kiezen. Mensen die denken dat hypnose al hun problemen oplost tijdens het slapen zullen vaak teleurgesteld zijn. Jij bent immers de enige persoon die iets kan doen aan je huidige situatie of nog bestaande problemen. Een hypnotiseur kan je wel goed ondersteunen in het vinden van een gepaste oplossing. Naast hypnose zie je vaak dat (mentale) coaching plaatsvindt. Rinke Jacobs is eveneens geschoold in psychologische gespreksvoering.

Wat kan nog meer middels hypnose succesvol aangepakt worden?

Naast stress en burn-outs helpt hypnose bij het verminderen van angst(en), depressie, laag zelfbeeld, afvallen of stoppen met roken. Een anderen reden om hypnose te gebruiken is ook vanwege de focus op het probleemoplossend vermogen. In hypnose kunnen suggesties of creativiteit je helpen. Helpen om de situatie, waarin je nog zit, in een ander perspectief te zien. Je kunt in hypnose aangename gevoelens oproepen. En met deze aangename gevoelens naar je situatie kijken. Met als gevolg dat het nog ervaren van stress, depressie of angst steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Hierdoor kan men inzichten krijgen die plots eenvoudig voor de hand liggen.

Benieuwd of je vatbaar bent voor hypnose? Doe gerust de hypnose test!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit!

Deel dit met anderen