Beste bezoeker,

Gisteren lazen we helaas een triest bericht dat een vader zijn 10-jarige zoontje heeft neergestoken. Het slachtoffertje zou overleden zijn vanwege de verwonding. Daarnaast zou de vader beweren dat hij onder hypnose zou zijn geweest. Graag wil ik hier mijn reactie op geven, gezien hypnose zo een troebel beeld krijgt en het lijkt alsof je zonder geweten deze acties kunt uitvoeren.

Hypnose is een staat van ontspanning waarbij selectief denken wordt geactiveerd. Het richt zich op het aanpakken van ongewenste gewoonten/gedrag om deze om te zetten naar positieve gewoonten. Als bezoeker begrijpt u direct, dat deze vader de werking van hypnose niet goed begrijpt. Iemand neersteken is alles behalve positief, laat staan je eigen kind.

Het is makkelijk om te verklaren dat je controle verliest en dit koppelt aan hypnose. Toch ligt de waarheid van hypnose anders. Hypnose is namelijk een middel om juist de controle weer te vinden voor de mensen die deze denken kwijt te zijn. Dat is de reden waarom veel van mijn cliënten dankbaar zijn gezien ze middels de kracht van hypnose beseffen dat ze kunnen overwinnen, groeien en gelukkig kunnen zijn. Mensen die hypnose ervaren weten dat ze niet bewusteloos en niet machteloos zijn.

De enige zelfhypnose die deze man heeft toegepast is, dat hij zichzelf heeft overtuigd dat deze daad/actie nodig is om iets op te lossen. In een gezond verstand is dit onbegrijpelijk. Vergelijk het eens met het drinken van alcohol. Als mensen veel alcohol drinken en hierdoor losbandig worden en mensen beginnen betasten, is het dan de schuld van alcohol? Alcohol draagt bij dat remmingen worden verminderd. Toch maakt men altijd een bewuste keuze en mag het voorbeeld met alcohol, net zoals hypnose, niet het excuus zijn om iets onacceptabel uit te voeren.

Laten we  goed begrijpen wat hypnose is. Het is krachtig en bedoeld om positieve veranderingen tot stand te brengen. Het is niet iets wat je zo maar overkomt waarop je geen controle hebt.

Mijn medeleven gaat uit naar de familie van dit kind. Tranen zullen er niet genoeg zijn voor dit verlies.

Rinke Jacobs

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit!

Deel dit met anderen